Print

Заменик министер

                                         

 

                    Лични податоци

     Име и Презиме:           Зоран Димитровски     

     Дата на раѓање:          10.03.1964

     Место на живеење:     Скопје, РC Македонија

 

Образование

1993 - 1995 г. Магистер по политички науки. Департмент за политички науки, Централен Европски Универзитет, Будимпешта, Унгарија

1983 - 1987 г. - Дипломиран новинар. Интердисциплинирани студии по новинарство. Универзитет Св. Кирил и Методиј, Скопје 

Работно искуство

јануари 2020 – генерален секретар на Демократскиот сојуз

март 2014 – декември 2019 – соработник, заменик главен и одговорен уредник, а потоа и главен и одговорен уредник на „Фокус“

март 2012 - март 2014 – Главен и одговорен уредник на „Нова Македонија“

април 2011 г. – март 2012 - Главен и одговорен уредник на „Дневник“

ноември 2010 – април 2011 г. – Уредник на политичкиот магазин „Публика“, саботен прилог на „Дневник“

март 2010 – ноември 2010 г. – Раководител на Човечки ресурси, Медиа Принт Македонија, друштво за услуги на „Дневник“, „Утрински весник“ и „Вест“

март 2005 – март 2010 г. – Заменик на Главниот и одговорен уредник на неделникот „Фокус“

ноември 2001 – октомври 2004 г. – Дописник на изданијата на НИП „Нова Македонија“ – „Вечер“ и „Нова Македонија“ од Вашингтон, САД

март 2003 – октомври 2004 г. – Дописник на Радио Дојче Веле на македонски јазик од Вашингтон, САД

ноември 2000 – ноември 2001 г. – Главен и одговорен уредник на „Вечер“

јуни 1999 – ноември 2000 г. -  Помошник на главниот и одговорен уредник на „Нова Македонија“ и уредник на саботното издание

јуни 1995 – април 1999 г. – Заменик на главниот и одговорен уредник и Главен и одговорен уредник на неделникот „Фокус“

јуни 1994 - март 1995 г. – уредник на политичката рубрика во магазинот „Млад борец“

март 1990 – септември 1993 – уредник на политичката рубрика, а потоа директор и Главен и одговорен уредник на политичкиот магазин „Млад Борец“

септември 1989 – март 1990 – уредник на политичката рубрика во „Студентски збор“

март – септември 1989 – репортер во „Нова Македонија“

септември 1985 – 1989 – репортер, а потоа и уредник на политичката рубрика во неделникот „Студентски збор“

септември 1985 – 1988 – репортер и уредник во Младинската програма на Македонската телевизија

Академско и професионално едукативно искуство

септември 2014 - Предавач по предметот Критичко размислување и аналитичко пишување на постдипломските студии по Менаџмент на медиуми и Менаџмент на стратегиски комуникации на Институтот за комуникациски студии во Скопје

септември 2010 г. – септември 2015 - Предавач по предметите Пишување, Новинарско пишување и Истражувачко новинарство на Високата школа за новинарство и односи со јавноста

Инструктор на повеќе стручни обуки за Истражувачко новинарство, Известување за време на избори, Стори-телинг новинарство, за феноменот Лажни вести и други стручни обуки во организација на Здружението на новинарите на Македонија, Институтот за комуникациски студии, фондацијата Конрад Аденауер Штифтунг и др. 

 

Зборува течно англиски јазик.

 

Нето плата: 58,057,00 денари

Анкетен лист ДКСК